Wednesday, April 13, 2011

Masak-masak....

hihi... tuk menghilangkan stress, slalu la layan internet cari menu masakan. Haha... nak cakap malu tp ckp aje lah.. sy ni kurang masak kat umah sebab biasa mak yg masak.. kadang-kadang aje sy masak kat umh. Tapi waktu duk hostel dulu rajin lak sy msk. Barang masak serba lengkap, tersusun aje dalam kotak yg telah pn aku hias kasi nmpak kemas. Sampai ada yang datang umah tegur 'Cantik kotak tempat isi brg masak ker? siap ade bekas kecik2 ngn nama lg.. sbb aku takut tertukar garam dan gula..' hehe... bukan ape.. kalau ade spot check, kan senang nk bwk msk dalam bilik dan simpan... hehe strategi tu....

Okey.. balik pada cite masak-masak. Sebenarnya hajat di hati ni teringin sangat nak makan Sate Minang.. kalau ingat adoi... Kalau dulu waktu kat Tg Malim, tiap2 ari sabtu pasar malam pasti akan aku beli sate minang ni kat makcik tu. Xkira ujan...mlm snggup lg g cr... Skang ni ade lagi ke? Sejak dah abis blaja ni teringinnye... tapi kat Jerantut ni ade ker? Ermm.. bahan-bahan dah suh adik beli. Tapi disebabkan adik lewat beli bahan jadi terpaksa la postpone dulu. Ni la sate minang.... cedapnyeee...


Jadi, malam ni masak Kuey Tiaw Ladna... nyummm nyummm... tuk pengetahuan korang, ni br 1st time masak kuey tiaw ladna sendiri. Biasa duk order kat kedai aje, xpernah pun nak try masak. Disebabkan aku skang ni duk tengah stress jadi main la masak2... kul 9.30 aku masuk dapur. Nak dekat kul 10 baru la makan. Agak lewat makan... abis la badan naik la.. xpela janji malam ni ley tido dgn perut yg kenyang. Sebenarnya sebelum ni jarang makan waktu malam.

Okeyla, nak tau sedap ke x kuey tiaw ladna aku.... hahahah mestila sedap. macam kat kedai dah... senang aje masaknya. sangat mudah dan sedap. pasni xmau dah la pesan kuey tiaw ladna kat kedai, sebab dah bleh masak sendiri.... hihi..... okey nak tau resipinya. ni pun aku ambik kat website orang. xpela kongsi2 la kan.. Aku xsnap gambar tadi jd aku wat gmbr hiasan j la yer..


Bahan-bahan ( 2 org )

·                                 kueh teow
·                                 3 ulas bawang putih dicincang kecil2
·                                 2 sudu minyak
·                                 2 sudu sos tiram
·                                 sekeping dada ayam
·                                 lobak merah
·                                 kobis bunga
·                                 2 sudu besar tepung jagung
·                                 cili padi
·                                 kobis
·                                 air
·                                 garam dan secubit ajinomoto

Cara-cara

1.     1.  panaskan minyak. masukkan bawang putih dan goreng sehingga kuning. masukkan ayam yg        dipotong kecil2.
2.      2. Bila ayam dah masak, masukkan sos tiram. goreng seketika. masukkan air mengikut keperluan.
3.     masukkan lobak merah terlebih dahulu.
4.     3. bila dah nak mendidih masukkan kobis bunga, cili padi, kobis, garam dan ajinomoto. masukkan tepung jagung yg dibancuh dgn air utk memekatkan kuah.
5.    4.  Setelah kuah mendidih bolehlah dihidang bersama kueh teow.



Mudah bukan.... hihi... try la juga... :)

1 comment:

  1. TIME KASIH CIKGU YANIE...SAYA DAH PUN BUAT KOTIAW YG CIKGU BAGI..MEMANG SEDAP... SEHINGGA MENJILAT IBU JARI KAKI..KIKIKIKI

    ReplyDelete