Sate minang akhirnya dapat gak makan. Ha ni la dia sate minang yang aku idam2 kan selama ini. Sudah setahun rasenya tak makan sate minang ni sebab kat sini mana ada orang jual. Ha.... gambar sate minang ni bukan aku ambik dalam internet tau x..tapi aku snap sendiri... dan aku telah pun habis memakannya. Bley la... hahahah... tapi memang la yang makcik kt Tg Malim tu buat lagi sedap.....
huhu.. kalau nak tau sate minang ni aku masak sendiri... Nampak menjadi kan... Rasenya pn okey la... 1st time masak kan... disebabkan yg smalam xjadi masak sate minang, jadi ari ni aku nak jugak makan.. nanti xtenang aku dibuatnye duk mikir aje bile nk masak sate minang ni. hihi... Alat pun sudah lengkap tapi tu la.. resipi tuk makan 4orang, aku nak masak sket jer sebab 1st time masak kan. Kang xsedap xmau la membazir sangat. Jadi dari resipi 4 orang aku tukar pada 2 orang sahaja... hehe... kan dah blaja planning masakan ni. Arap aje aku ni 1sem blajar masakan tapi realitinya xpandai masak... Tapi dapat A gak la sebab geng ngan yang pandai masak. haha.. nak sedapkan hati, bukan xpandai masak la tapi sebab
Yanie... bile la nak jadi rajin... Bile dah kawin kot... duk tunggu orang masuk minang la ni... mana la dia jejaka idaman ku ini hahahha.....
Kalau nak tau resipi sate minang ni... mari kite lihat.. ni pun duk ciplak kat blog orang punya.. kongsi2 xpe kan... pelbagai jenis rempah ratus yang aku sendiri pun xpernah tengok.. dengar ade lah... lagi pn kt umah aku xde stok ni.. sebab kurang minat... jadi kena la g beli...
SATE MINANG
Bahan :
250 gm daging lembu yg lembut tu, rebus, potong dadu
250 gm jantung lembu, rebus, potong dadu
250 gm lidah lembu, rebus smpi masak, bersihkan, potong dadu
3 batang serai, hiris nipis
1 helai daun kunyit, potong menjadi 3 bahagian
4 helai daun limau nipis
75 gm tepung beras, larutkan dengan sedikit air
1½ sudu tepung kanji, larutkan dengan sedikit air
500 ml air
Rempah untuk dikisar :
10 biji bawang merah
6 biji bawang putih
6 buah cili merah besar
2 buah cili api
1 sudu ketumbar,
1 sudu jintan halus and kasar
5 cm kunyit
4 cm halia
2 cm lengkuas
garam secukupnya
serbuk lada putih secukupnya
Pelengkap :
Ketupat, potong-potong
Bawang goreng
Cara membuat :
1. Didihkan air, lalu masukkan daging, jantung dan lidah. Kemudian masukkan rempah yang dihaluskan, daun kunyit, serai dan daun limau. Masak hingga remaph tercampur rata dan semua bahan masak. Angkat daging, jantung dan lidah, toskan. cucuk masing-masing 5 potongan daging per satu cucuk sate dan kemudian panggang sebentar diatas bara api.
2. Kuah rebusan daging tadi dipanaskan kembali dan kentalkan dengan menambah tepung beras dan tepung kanji yang sudah dilarutkan dengan sedikit air.
3. Sajikan sate dengan ketupat, lalu siram kuah kental diatasnya dan taburi dengan bawang goreng. Hidangkan selagi panas.
Selamat Mencuba....
wah....ini resepi masakn ckgu yer.....thengs...saye nk cube.....
ReplyDeletehehe.. xbest wat sndiri... xsama mcm yg makcik tu jual... sedappp... kt sini xde org jual.. kt p.mlm jasin pn xde jmpe.. hihi...
ReplyDeleteuhuhu... lau org y jual tu pure indo.. dyorg da memg ade rempah khas dr indon.. sebab tu rase laen.... t sebab sy ta suke rempah tu.. mak ta tarok la.. better lau blend dulu tepung ngan air so dye ta bketul time masak.. nampak cantek ja..
ReplyDelete